Scrie cuvântul de origine traco-dacă:
Vapori de apă →
Abur este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.
Fâşie de pământ de-a lungul unei ape →
Mal este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.
Construcție care împrejmuiește o curte →
Gard este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.
Cavitate săpată în pământ →
Groapă este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.
Adăpost pentru oi →
Originea autohtonă a cuvântului stână a fost dedusă din comparația cu unele cuvinte din alte limbi indo-europene.
Partea cuptorului unde se face focul →
Vatră este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.
Puiul iepei →
Mânz este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.
Parte cărnoasă care mărginește, în afară, deschizătura gurii, acoperind dinții →
Buză este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.
Femeie care asistă şi îngrijeşte femeile la naştere →
Substantivul moașă este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.
Cioban care conduce o stână →
Baci este considerat a fi de origine autohtonă, deoarece în limba albaneză, cu care româna are o origine comună carpato-balcanică, se atestă un cuvânt înrudit.